Site en françaisView this website in English Zoeken

Missiecentrum SOLAR

Met betrekking tot de Columbusmissie (ISS) van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) doet het B.USOC sinds de lancering dienst als verantwoordelijk missiecentrum (ESA/FRC) voor het extern zonneobservatorium van de Columbusmodule.

Een FRC is een operationeel ondersteunend centrum voor wetenschappers dat de verantwoordelijkheid draagt (overgedragen door de ESA) over de nuttige lading aan boord van het Internationaal Ruimtestation, ISS. De functies ervan zijn gericht op systeemaspecten van de nuttige ladingen en alle fases van de operaties, d.w.z. activiteiten voor, tijdens en na de missie.

SOLAR
(Image credits ESA - NASA)


In het zonneobservatorium SOLAR zijn drie instrumenten samengebracht. Deze drie elkaar aanvullende instrumenten, SOVIM, SOLSPEC en SOL ACES, meten met een nooit geziene nauwkeurigheid de zonnestraling over bijna het hele spectrum. Deze metingen omvatten 99 % van de energie-uitstraling van de Zon.

Naast de bijdrage tot zonne- en sterrenfysica is de kennis van zonne-energiestromen (en de variaties ervan) die binnendringen in de atmosfeer van de Aarde uiterst belangrijk voor atmosferisch modelleren, voor de atmosferische scheikunde en de klimatologie.

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite