Site en françaisView this website in English Zoeken

Uitzonderlijke SO2-detectie door brand zwavelmijn in Irak

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) bewaakt in near real-time wereldwijd vulkanische SO2-emissies met zijn Support to Aviation Control Service (SACS), gefinancierd door de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Deze dienst integreert satellietmetingen (in het UV-vis en het IR) van een constellatie van zeven sensoren.

Het oorspronkelijke doel van SACS is om on line ondersteuning te bieden aan de luchtverkeersleiding (in geval van vulkaanuitbarstingen) aan de hand van e-mail-waarschuwingen en satellietbeelden. Alhoewel het systeem is opgezet voor het vroeg detecteren van vulkaanpluimen overal ter wereld, kunnen sterke antropogene emmissies van SO2 soms ook een SACS-waarschuwing veroorzaken.

 

Bijzonder ongewone SO2-pluim

Op 24 oktober 2016, om 7.08u UTC, detecteerde het GOME-2/MetOp-A-instrument, als onderdeel van het SACS-systeem een heel ongewone SO2-pluim boven Irak, Syrië en Turkije. Automatisch verwittigde het systeem alle gebruikers, ongeveer 2 uur na de eerste meting. Deze verwittiging werd een paar uur later bevestigd door het OMI-instrument dat lokaal verhoogde SO2-waarden in het gebied kon vaststellen (zie Figuur 1 links).

Map SO2 detection

 

Deze uitzonderlijke detectie van SO2 is te wijten aan de brand in de zwavelmijn van Al-Mishraq, aangestoken door strijdkrachten. Deze opzettelijke daad leidde tot een grootschalige uitstoot van zwavelgassen in de atmosfeer die we konden detecteren vanuit de ruimte.

 

Vergiftiging

De hieropvolgende vorming van zwavelzuur (zie Figuur 2 onder) in de lucht had een ernstige impact op de luchtkwaliteit boven een groot deel van noord Irak. Verschillende burgers stierven en een groot aantal mensen werd vergiftigd en behandeld voor ademhalingsproblemen. Dit is de eerste keer dat onze dienst zo een SO2-detectie doet.

 

Sinds de eerste detectie van SO2 door GOME-2 op 24 oktober, heeft het SACS-systeem, met de zeven instrumenten, de verplaatsing van de SO2-pluim verder in kaart gebracht:

  • bewegend in noordoost Irak (zie Figuur 1 rechts)
  • passerend over Iran en de Kaspische Zee (op 25-26 oktober)
  • passerend over Kazakstan (27 oktober)
  • oostwaarts trekkend over het zuiden van Rusland


Contact:

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite