Site en françaisView this website in English Zoeken
Nieuws - Pers - 2012 Volg ons op Volge ons op Facebook en Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter

Nieuwe Belgische instrumenten voor zonne-meting in Antarctica

7 december 2012 - In 2007 startte België met de bouw van een nieuw zero-emissie-onderzoeksstation op Antarctica: de Prinses Elisabeth-basis.

UV AntarcticaDit jaar installeerde het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) er zijn UV-B-, UV-A- en pyranometer-sensoren voor het meten van de totale zonnestraling in UV en zichtbare golflengtebereiken.

Elisabeth StationDe instrumenten staan op het noordelijke dak van het station, dankzij onze KMI-collega ter plaatse, dr. Alexander Mangold. De weersbestendige instrumentcontainer staat op een verhoogde constructie om het vrije gezichtsveld vergroten.

De waarnemingen begonnen zoals gepland op 1 december 2012. De waarnemingsgegevens, beschikbaar op http://uvindex.aeronomie.be, zijn van belang voor ons onderzoek naar de stratosferische ozonlaag, die de biosfeer van de Aarde beschermt tegen een groot deel van de ultraviolette straling van de Zon. Langdurige blootstelling aan UV-straling kan leiden tot aanzienlijke schade aan levende organismen.

Lees meer over:

 

Elektrische voeding geïnstalleerd in het Internationaal Ruimtestation

9 november 2012 - Dinsdag 6 november 2012 installeerde astronaut Aki Hoshide de Portable Power Supply (PPS) in het Europese laboratorium Columbus van het Internationaal Ruimtestation ISS. De PPS kan stroom leveren aan drie experimenten tegelijk, maar momenteel is er slechts één aangesloten: TRITEL (Three-Axis Telescope).

B.USOC Control RoomHet Europese TRITEL zal gedurende 6 maanden continu en heel nauwkeurig de stralingsomgeving in kaart brengen binnenin het Columbuslabo. Stralingsniveaus kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid van de bemanning.

Op de begane grond is het Belgische operatiecentrum B.USOC verantwoordelijk voor deze PPS. De Portable Power Supply heeft één ingang van 124V en drie uitgangen van 28V, zoals gebruikt voor de meeste experimenten en laptops. Elke uitgang kan afzonderlijk worden uitgeschakeld, zodat er geen interferentie is tussen de verschillende aangesloten experimenten.

 

9th European Space Weather Week

30 oktober 2012 - Het Solar‐Terrestrial Centre of Excellence (STCE) organiseert een ruimteweer‐conferentie van wereldformaat. De European Space Weather Week (ESWW) is de jaarlijkse hoogmis voor onderzoekers, gebruikers en geïnteresseerden in ruimteweer.

ESWWDe conferentie brengt alle partijen betrokken bij het ruimteweer in contact met alle mogelijke aspecten ervan: van puur onderzoek tot praktische toepassingen, van wetenschapper tot gebruiker. Onder het toeziend oog van de politiek, ESA, NASA en de publieke opinie, wisselen 300 deelnemers van over de hele wereld hun expertise en ideeën uit.

European Space Weather Week (ESWW),
5 – 9 november 2012, Paleis van Academiën, Brussel

 

Officiële inhuldiging meetstation in de Indische Oceaan

29 oktober 2012 - Op 23 oktober werd op de Maido-berg op Île de La Réunion in de Indische Oceaan een nieuw waarnemingsstation officieel ingehuldigd (foto's).  

VenusHet Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) gebruikt er een infrarood Fourier transform spectrometer om unieke informatie over de atmosferische samenstelling te verkrijgen. De nadruk ligt hierbij op  ozon en gassen die en rol spelen in de ozonchemie, alsook op gassen afkomstig van de verbranding van biomassa.

De Maido-site ligt 2203 m boven zeeniveau. Dit heeft als voordeel dat er op die hoogte minder interfererende vochtigheid en vervuiling is, wat de kwaliteit van de metingen bevordert. Voor de metingen op Île de la Réunion werkt het BIRA samen met het LACy (OPAR). Het meetstation maakt deel uit van het Network for the Detection of Atmospheric Composition Change (NDACC).

Infrarood-metingen vanaf de grond (onderzoeksgroep BIRA)

 

Belgisch Operations Center krijgt het ISS gedraaid

9 oktober 2012 - In december 2012 zal het Internationaal Ruimtestation (ISS) voor de allereerste keer in zijn bestaan om puur wetenschappelijke redenen van oriëntatie veranderen.

SOLARHet is het Belgische controlecentrum B.USOC dat deze primeur op zijn naam mag schrijven. B.USOC is verantwoordelijk voor het SOLAR platform, dat bevestigd zit aan de buitenkant van de Europese Columbus-module.

Het SOLAR-platform huisvest drie instrumenten die de zon bestuderen. Eén van deze instrumenten, SOLSPEC, is ontwikkeld door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA), in samenwerking met het Franse LATMOS.

Persbericht

 

Vreemde koude laag in de atmosfeer van Venus

3 oktober 2012 - Venus Express heeft een verrassend koud gebied gespot in de hogere atmosfeer van de planeet. Het is er misschien koud genoeg om kooldioxide te doen bevriezen tot ijs of sneeuw.

VenusDe planeet Venus staat bekend om zijn dichte kooldioxide-atmosfeer en een oven-heet oppervlak, en wordt bijgevolg vaak afgebeeld als de onbewoonbare dubbelganger van de Aarde.

Maar in deze nieuwe analyse op basis van vijf jaar observatie met ESA's Venus Express, hebben wetenschappers een zeer killige laag ontdekt met temperaturen van rond de -175 º C in de atmosfeer op 125 km boven het oppervlak.

Volledig artikel op ESA Venus Express website (Engels)

 

Space Week 2012

Space Week Logo24 september 2012 - 20 jaar geleden vloog Dirk Frimout, de eerste Belgische astronaut, aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis/STS-45.

Van 24 tot en met 28 september 2012 nodigt hij als voorzitter van de Euro Space Society de ganse bemanning van de zending STS-45 uit om in België deel te nemen aan conferenties en debatten over ruimteonderzoek in het kader van de "Space Week 2012.

Het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) organiseren in dit kader op 25 september een academische zitting in het Paleis der Academiën van Brussel.

 

 

Europese Metop-B-satelliet gelanceerd

21 september 2012 - Op 17 september werd de tweede Metop-satelliet gelanceerd vanaf de raketbasis in Baikonur, Kazachstan met een Russische SojoezMetop-draagraket. Metop-B zal zorgen voor continuïteit in de atmosferische controlediensten van zijn voorganger Metop-A.

Op de satelliet bevinden zich de instrumenten GOME-2 en IASI, die de wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) in staat stellen om atmosfeermetingen uit te voeren op wereldschaal in verband met ozon, zure regen, vulkaanuitbarstingen,…

 

Gestabiliseerde ozonlaag, maar poolgebieden met massaal vernietigde natuurlijke bescherming

16 September 2012 - 25 jaar Montréalprotocol: een gestabiliseerde ozonlaag, maar poolgebieden met massaal vernietigde natuurlijke bescherming tegen UV-straling.

Ozone HoleHet Montréalprotocol werd 25 jaar geleden ondertekend. Het droeg bij tot het stabiliseren van de stratosferische ozonlaag en gaf op lange termijn zicht op een geleidelijke wederopbouw.

Onze stratosfeer houdt echter nooit op te veranderen. Ook de uitstoot van broeikasgassen lijkt een significant effect te hebben op de ozonlaag, die door haar evolutie dan weer zou bijdragen tot de klimaatverandering.

Volledig artikel Gestabiliseerde ozonlaag, maar poolgebieden met massaal vernietigde natuurlijke bescherming

 

Grimsvötn ruiken

Grimsvotn6 september 2012 - Een jaar na de Eyjafjallajökull is een andere Ijslandse vulkaan, de Grimsvötn, uitgebarsten op zaterdag 21 mei 2011. Alhoewel deze uitbarsting (gelukkig) minder gevolgen had voor de luchtvaart, trok ze toch de aandacht van wetenschappers en luchtverkeersverantwoordelijken.

 

Tentoonstelling Dirk Frimout in het Planetarium van Brussel

27 juli 2012 - 20 jaar geleden vloog Dirk Frimout, de eerste Belgische astronaut, aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis/STS-45.

PlanetariumVan 24 tot en met 28 september 2012 nodigt hij als voorzitter van de Euro Space Society de ganse bemanning van de zending STS-45 uit om in België deel te nemen aan conferenties en debatten over ruimteonderzoek in het kader van de "Space Week 2012”.

Dit evenement zal plaatsvinden in verschillende wetenschappelijke instituten en universiteiten en heeft als doel jongeren te motiveren voor wetenschappelijke en technische studies.

Een tentoonstelling gewijd aan deze vlucht kan je bezichtigen in het planetarium van Brussel vanaf 1 juli tot 30 september 2012.

 

Venusovergang

25 mei 2012 - Op 5 – 6 juni 2012 zullen Venus, de Aarde en de Zon perfect uitgelijnd staan. De overgang (of transit) van Venus tussen de Aarde en de Zon zal een klein deel van de zonneschijf verduisteren.

VenusovergangVan op de Aarde zal Venus verschijnen als een kleine zwarte schijf die beweegt over de Zon. Dit verschijnsel is uiterst zeldzaam en uitzonderlijk. Niet te missen dus. Dit is de laatste kans om de transit waar te nemen voor de 22ste eeuw!

Video's, foto's en meer technische en wetenschappelijke uitleg over de transit van Venus

 

Minister Magnette op bezoek in Ukkel

P. Magnette15 mei 2012 - Op woensdag 9 mei 2012 vereerde de minister van Wetenschapsbeleid, de heer Paul Magnette, het KMI, de Koninklijke Sterrenwacht van België en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie met een werkbezoek.

P. MagnetteVerschillende teamverantwoordelijken kregen de kans om de minister uitleg te verschaffen over hun wetenschappelijke en dienstverlenende activiteiten en zijn hem erg dankbaar voor zijn sympathieke luisterbereidheid.

 

 

20 jaar geleden vloog Dirk Frimout, de eerste Belgische astronaut, aan boord van het ruimteveer STS-45 voor de ruimtemissie "Atlas1".

24 maart 2012 - Op 24 maart 1992 vertrok de eerste Belgische astronaut Dirk Frimout, afkomstig van Poperinge in West-Vlaanderen, naar de ruimte, samen met zes Amerikaanse astronauten.

Onder hen de commandant, die nu niemand minder is dan het huidige hoofd van de NASA, Charles Bolden. Ze namen deel aan de Space Shuttle missie "Atlas 1" met als voornaamste doel het bestuderen van de atmosfeer van de Aarde en de relatie tussen de Zon en de Aarde.

Wist u dat Dirk Frimout zijn carriëre begon aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA)?

Volledig persbericht

Dirk Frimout

Baron Marcel Nicolet

26 februari 2012 - Precies 100 jaar geleden werd de oprichter en eerste directeur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) geboren.

Marcel Nicolet 1958Baron Marcel Nicolet leefde van 26 februari 1912 tot 8 oktober 1996 en was één van de grondleggers van het wereldwijd atmosfeeronderzoek. Hij leverde een uiterst belangrijke bijdrage aan onze kennis van de chemie in de hogere lagen van de atmosfeer van de Aarde.

Marcel Nicolet studeerde fysica aan de universiteit van Luik. Zijn licentiewerk over "Spectra van O en B sterren" leidde tot een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift Astrophysical Journal. Image credits: University of Chicago

Hij trad in 1935 in dienst van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), terwijl hij een doctoraat voorbereidde aan de universiteit van Luik. In 1937 doctoreerde hij met een studie over de "Spectra en samenstelling van steratmosferen" met P. Swings als promotor.

In 1964 splitste de dienst Aeronomie zich af van het KMI, als Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, met Marcel Nicolet als eerste directeur van dit nieuwe Instituut.

Zijn werken over de scheikundige samenstelling van de sterren, waaronder de zon, maar ook deze over kometen en de atmosfeer van de Aarde kregen internationale weerklank. Hiervoor kreeg hij ook talrijke wetenschappelijke prijzen en verleende Koning Boudewijn hem in 1987 de titel van Baron.

Meer info:

 

Instrument SOLAR SOLSPEC al 4 jaar in de ruimte

16 februari 2012 - Het ruimte-instrument SOLAR SOLSPEC is sinds februari 2008 aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS in een baan rond de Aarde voor het meten van de zonnestraling buiten de atmosfeer tussen 166 en 3088 nm.

SOLAR SOLSPEC SOLAR SOLSPEC is een spectroradiometer geschikt voor de ruimte, uitgerust met drie onafhankelijke meetkanalen (UV-VIS-IR).

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) ontwikkelde het instrument samen met LATMOS (Frankrijk) en de Sterrenwacht van Heidelberg (ZAH, RFA, Duitsland).

De vorige versie (SOLSPEC ATLAS) nam deel aan vijf korte missies in de jaren 1980 en 1990.

(Afbeelding credits: ESA, NASA)

Lees volledig artikel SOLAR SOLSPEC, 4 jaar in cijfers

 

 

Voordracht: Op weg met ExoMars (door Sofie Delanoye)

27 januari 2012 - Op vrijdag 3 februari 2012 organiseert de Astro Event Group vzw opnieuw een boeiende voordracht met ditmaal als thema: Mars! Mars heeft nog lang niet al zijn geheimen onthuld. Daarom besloten ESA en NASA de handen in elkaar te slaan voor een gezamenlijk exploratieprogramma. ExoMars was geboren. Het ExoMars programma bestaat uit twee missies:

  • De eerste missie met lancering voorzien in 2016 bestaat uit een orbiter met een lander module.
  • De tweede missie is een rovermissie met lancering in 2018.

Het doel is een antwoord te vinden op vragen zoals: “Is er leven (geweest) op Mars?”, “Waar komt het onlangs gedetecteerde methaan vandaan?”, enz.

Voordracht

Bovendien zal de missie ook een aantal nieuwe technologieën uittesten die het mogelijk moeten maken om tegen de jaren 2020 stalen van Mars naar de Aarde te brengen. België heeft de eer als enige Europees land een instrument te ontwikkelen voor de 2016 missie. De overige vier instrumenten aan boord van de ExoMars Orbiter zijn Amerikaans. NOMAD, zoals de Belgische bijdrage heet, zal de atmosfeer van Mars onderzoeken.

Tijdens deze voordracht gaan we met ExoMars op weg naar Mars op zoek naar de vele fascinerende mysteries die deze planeet te bieden heeft.

Locatie: Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 7, 8400 Oostende (B). Van 20.30 uur tot 22.00 uur (of later). Gratis toegang!

 

Nieuwsarchief

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite