Site en françaisView this website in English Zoeken
Nieuws - Pers 2013 Volg ons op Volge ons op Facebook en Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter

Ruimteweervoorspelling bij lancering Gaia

Gaia18 december 2013 - Op donderdag 19 december om 10u12 wordt de ESA-ruimtesonde Gaia gelanceerd vanaf de ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana (Zuid-Amerika). Gaia zal de grootste, meest precieze 3D-kaart ooit maken van de melkweg.

Het "ruimteweerbureau" in Ukkel helpt ESA met de meest recente voorspellingen voor de lancering.

Gaia moet de posities, afstanden en snelheden van meer dan een miljard sterren met grote nauwkeurigheid bepalen.

Volledig artikel Ruimteweervoorspelling bij lancering Gaia

 

30ste verjaardag van de historische missie Spacelab-1

28 november 2013 - 30 jaar geleden werd het eerste Europese ruimtelaboratorium Spacelab gelanceerd aan boord van de Space Shuttle Columbia vanaf het Kennedy Space Center in Florida.

Deze missie was op vele vlakken historisch. Zo was het de eerste keer dat de Space Shuttle een bemanning van zes personen telde, waaronder Ulf Merbold, de eerste astronaut van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA), bovendien de eerste niet-Amerikaanse astronaut aan boord van het ruimteveer.

Spacelab Space Shuttle

Het was ook de eerste vlucht van Spacelab, Europa's eerste ruimtelaboratorium, waarmee wetenschappers experimenten konden uitvoeren in en van op het ruimteveer in een baan om de Aarde.

Volledig artikel over Spacelab-1

 

Tiende editie van de “European Space Weather Week” (ESWW)

Meer dan 350 wetenschappers, satellietoperatoren en netwerkbeheerders komen volgende week samen in Antwerpen voor de 10de editie van de “European Space Weather Week” (ESWW).

Tijdens dit internationaal congres zullen ze zich buigen over de vraag hoe kwetsbaar en hoe groot de veerkracht van onze maatschappij is tijdens zwaar ruimteweer.

ESWW

Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van zonnestormen, het strategisch ordenen van data die de zon, ruimte, de aarde en haar omgeving in kaart brengen, en het voortdurend toezicht op het ruimteweer moeten ons helpen om een gepast antwoord te vinden op de dreiging en impact van het ruimteweer. 

Details op de ESWW congress website

 

Het Cluster onderzoek aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie toont de interacties tussen de plasmasfeer en de Van Allen-gordels

18 september 2013 - Al meer dan een halve eeuw lang bestuderen wetenschappers aan de hand van ruimtemissies de onzichtbare zeepbel gecreëerd door het magnetisch veld van de Aarde, de magnetosfeer.


Eén van de eerste ontdekkingen in de ruimte was het bestaan van twee stralingsgordels in 1958. In diezelfde late jaren ’50 wordt een ander gebied in de binnenste magnetosfeer ontdekt, de plasmasfeer. Een nieuwe bijdrage over het verband tussen deze twee regio’s kwam tot stand dankzij een team natuurkundigen, onder leiding van Fabien Darrouzet, onderzoeker aan het BIRA.

Volledig artikel: "Interacties tussen de plasmasfeer en de Van Allen-gordels"

 

 

De Wereld Meteorologische Organisatie gebruikt resultaten van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie om ozon op te volgen

16 september 2013 is de “Internationale Dag van de Bescherming van de Ozonlaag” van de Verenigde Naties, ter herdenking van de dag waarop het Protocol van Montreal werd ondertekend, nl. 16 september 1987. Dit protocol is het schoolvoorbeeld van een succesvolle globale samenwerking op een complex milieuprobleem.

Antarctic Ozone BulletinDankzij het protocol is men erin geslaagd om de atmosferische niveaus van de stoffen die ozon afbreken te reduceren en volgens de huidige projecties van klimatologische modellen zou de ozonlaag volledig moeten hersteld zijn tegen 2050.

Intussen blijft het ozongat elk jaar tijdens de lokale lente boven Antarctica verschijnen. Zijn evolutie wordt elk jaar nauwkeurig opgevolgd door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een instelling van de UNO die belast is met het toezicht op de atmosfeer.

Elk jaar, tussen augustus en november, publiceert het Secretariaat van de WMO bulletins met informatie over de toestand van de ozonlaag boven Antarctica. Deze bulletins gebruiken waarnemingen van grondstations en satellieten. Dit jaar gebruiken ze ook de gegevens die dagelijks geproduceerd worden door het model BASCOE, ontwikkeld op het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA).

Persbericht Internationale ozondag 2013

 

 

EPT levert met succes eerste data af!

11 september 2013 - Het instrument EPT (Energetic Particle Telescope) is een compacte en modulaire spectrometer voor het detecteren van energetische deeltjes vanuit de ruimte. EPT is aan boord van de satelliet PROBA-V, die werd gelanceerd op 7 mei 2013, en is ontworpen door een consortium bestaande uit het BIRA, het CSR (Center for Space Radiations) aan de UCL en QinetiQ Space. Het B.USOC staat in voor het databeheer.

AnomalieHet instrument levert nu de eerste metingen af van straling in de ruimteomgeving van de Aarde op lage hoogte. De eerste kaarten van protonen- en elektronenstromen tonen duidelijk de Zuid-Atlantische anomalie. Verdere analyse van de waarnemingen is aan de gang.

"Met de nieuwe metingen van EPT zullen de modellen van straling in de ruimte verbeteren", aldus Viviane Pierrard, wetenschappelijk verantwoordelijke van het instrument aan het BIRA. Dit instrument kwam tot stand dankzij het BIRA-ingenieurs​​team, met name Jeroen Maes, Sabrina Bonnewijn, Emiel Van Ransbeeck en Eddy Neefs.

 

Bewijs voor aanhoudende wind die ontsnapt uit de plasmasfeer

10 juli 2013 - Het bestaan van een plasmasferische wind, zoals 20 jaar geleden theoretisch voorspeld door BIRA wetenschapper Joseph Lemaire en wetenschapper Robert Schunk van de Utah State University, is ontdekt door ESA’s Cluster missie.

MagnetosphereDeze aanhoudende wind die geleidelijk aan ontsnapt uit de plasmasfeer van de Aarde, werd bevestigd door onderzoeker Iannis Dandouras van het Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie (Frankrijk).

“Deze ontdekking bevestigt dat de ionosfeer en de plasmasfeer van de Aarde het buitenste gebied van de magnetosfeer op regelmatige basis voedt, en dit niet alleen gedurende actieve perioden.”, zegt Iannis Dandouras.

Deze ontdekking is essentieel om de werking van de magnetosfeer beter te begrijpen. Ze zorgt ook voor een beter begrip van de achterliggende fysische mechanismen van sommige ruimteweerverschijnselen, die het BIRA (departement Ruimtefysica) al verschillende jaren modelleert. Hierdoor kan ook Aards atmosfeerverlies in detail bestudeerd en vergeleken worden met gelijkaardige fenomenen die zich voordoen op andere planeten in ons Zonnestelsel.

Lees meer:

 

Opendeurdagen mei 2013

Opendeurdagen mei 2013
Foto's zaterdag - Foto's zondag

 

Lancering op 7 mei 2013 om 4u van satelliet PROBA-V met Belgische spectrometer aan boord

EPT30 april 2012 - De UCL (Université Catholique de Louvain-La-Neuve), het BIRA (Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie) en QinetiQ Space hebben samen, met de steun van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo), het nieuwe instrument EPT (Energetic Particle Telescope) ontwikkeld.

EPT is een compacte en modulaire spectrometer om energetische deeltjes in de ruimte te detecteren. Deze deeltjes zitten gevangen in het magnetisch veld van de Aarde en vormen een reëel gevaar voor astronauten en satellieten in een baan rond de Aarde.

Persbericht Lancering EPT

 

Zonne-instrument vijf jaar in de ruimte

4 april 2013 - Het ruimte-instrument SOLAR/SOLSPEC viert dit jaar zijn 5-jarig bestaan sinds zijn lancering. Dit Frans-Belgisch toestel meet de hoeveelheid zonnestraling (de zonneflux) vanuit de ruimte.

SOLAR-SOLSPECHet gaat om een vernieuwde versie van een ouder instrument dat eerder al 5 maal deelnam aan ruimtemissies in de voorbije 30 jaar. Deze nieuwe versie is speciaal ontwikkeld voor langdurige ruimtemissies.

SOLSPEC is geïntegreerd in het platform SOLAR dat bevestigd zit aan de buitenzijde van de Europese COLUMBUS-module van het Internationaal Ruimtestation (ISS). Het instrument voert met regelmaat zonnemetingen uit, waardoor wetenschappers een lange reeks van meetresultaten verkrijgen voor onderzoek van het klimaat en van de zonnefysica. De missie zal duren tot in 2017.

Persbericht 5 jaar SOLSPEC

 

ESA’s nieuw Europees coördinatiecentrum voor ruimteweerdiensten

3 april 2013 - Vandaag stellen de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE) een nieuw Europees coördinatiecentrum voor ruimteweerdiensten voor.

SPENVISHet centrum kadert in het ‘Space Situational Awareness’ (SSA) ESA-programma. Het SSA Space weather Coordination Centre (SSCC) is het Europees zenuwcentrum voor ruimteweer.

Het bevindt zich op de ‘Space Pole’ in Brussel en omvat de allereerste Europese ruimteweer-helpdesk. Gebruikers krijgen hier eerste hulp van experts inzake:

  • het zonneweer
  • de toestand van de ionosfeer
  • magnetische verstoringen rondom de Aarde
  • het gedrag van energetische deeltjes ter hoogte van satellietbanen

Het centrum is het verzamelpunt van nieuwe en bestaande gespecialiseerde diensten en netwerken in Europa.

 

EPT op Proba-V-satelliet

SPENVIS26 maart 2013 - De Energetic Particle Telescope EPT is een compacte en modulaire spectrometer om energetische deeltjes in de ruimte te detecteren.

Het instrument is:

  • ontworpen om deeltjesstromen in de Van Allen stralingsgordels te meten
  • geïntegreerd in de Belgische PROBA-V-satelliet (lancering: april 2013)

Het ontwerp van dit apparaat is het resultaat van vruchtbare wetenschappelijke uitwisselingen tussen het BIRA en de UCL (Université Catholique de Louvain-La-Neuve).

Meer op http://ept.aeronomie.be

 

 

10000 softwaregebruikers

SPENVIS27 februari 2013 - 10000 geregistreerde gebruikers voor onze operationele ruimteweer-software SPENVIS!

Via een webinterface gebruiken ingenieurs het systeem voor de bepaling van ruimtevaartmissies en de ontwikkeling van ruimte-instrumenten. SPENVIS maakt een eerste analyse mogelijk van de problemen in verband met de ruimteomgeving en de gevolgen ervan.

 

 

Live UV-index Antarctica

Antarctica Live UV-index31 januari 2013 - In 2007 startte België met de bouwvan een nieuw zero-emissie-onderzoeksstation op Antarctica: de Prinses Elisabeth-basis.

Eind 2012 installeerde het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) er zijn UV-B-, UV-A- en pyranometer-sensoren voor het meten van de totale zonnestraling in UV en zichtbare golflengtebereiken.

NewVandaag zijn de waarnemingsgegevens, beschikbaar op http://uvindex.aeronomie.be. Ze zijn van belang voor ons onderzoek naar de stratosferische ozonlaag, die de biosfeer van de Aarde beschermt tegen een groot deel van de ultraviolette straling van de Zon.

 

Nieuwsarchief

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite