Site en françaisView this website in English Zoeken
Nieuws - Pers Volg ons op Volge ons op Facebook en Twitter Volg ons op FacebookVolg ons op FacebookVolg ons op Facebook Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter

De oorsprong van poollicht op hoge breedte ontraadseld

19 december 2014 - Een aantal onderzoekers, waaronder Romain Maggiolo van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), hebben de oorsprong ontdekt van poollicht dat op hoge breedtegraad voorkomt.

Coronal Mass Ejection

Dit werd mogelijk door metingen van de Cluster satellieten van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA te combineren met beelden gemaakt door de IMAGE satelliet van de NASA. Deze ontdekking werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Science op 19 december 2014.

Persbericht: De oorsprong van poollicht op hoge breedte ontraadseld

 

 

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie blaast 50 kaarsjes uit

Science Connection3 december 2014 - Op 25 november 1964 zag het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) het licht. Dankzij de gedrevenheid en het enthousiasme van de vele medewerkers die het Instituut in de loop van de jaren gekend heeft, kon het BIRA talrijke internationale wetenschappelijke doorbraken op zijn naam schrijven.

Ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag blikken we graag even terug in Science Connection Nr. 45 (.pdf).

 

 

Academic Session "50 years"

Academic Session27 november 2014 - An Academic Session was organized on the occasion of the 50th anniversary of the Royal Belgian Institute for Space Aeronomy (BIRA-IASB).

The session took place on Tuesday 25th of November 2014 in the Academy Palace.

Programme, speakers, power point presentations
on the anniversary website

 

 

KOMEETLANDING 12 november 2014 - Volg het LIVE in GENT

Volg live de komeetlanding Affiche6 november 2014 - De ruimtesonde Rosetta van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zal op 12 november de kleinere sonde Philae uitsturen naar een komeet.

Deze komeet - genaamd Churyumov-Gerasimenko - wordt sinds 6 augustus 2014, na een ruimtereis van 10 jaar, van nabij onderzocht. Philae zal proberen te 'landen' op het komeetoppervlak en ter plaatse onderzoek verrichten.

ESA brengt live verslag uit van deze gebeurtenis vanuit Duitsland. Vanaf 15.00 uur kan iedereen de gebeurtenissen komen volgen in Gent, op de Campus Sterre van Universiteit Gent. De ESA beelden zullen voorzien worden van commentaar door Lieven Scheire en Stijn Meuris!

 

 

50ste verjaardag van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA)

5O jaar BIRA | 50ste verjaardag 1964-2014

 

Bezoek Prins Laurent

Prince Laurent15 Oktober 2014 - Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), bezocht Prins Laurent van België het Instituut op 10 oktober 2014 en sprak hij met ESA-astronaut Alexander Gerst in het Internationaal Ruimtestation vanuit het Belgian User Operations Center (B.USOC), gehuisvest in het BIRA.

 

 

Primeur! Rosetta’s rendez-vous met een komeet - België is aan boord

4 augustus 2014 - Rosetta, de kometenjager van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA, komt op 6 augustus aan bij zijn bestemming; het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is aan boord.

Rosetta

Op 6 augustus 2014, na een lange reis van meer dan 10 jaar, komt het ruimtetuig Rosetta van het Europese ruimtevaartagentschap ESA eindelijk aan bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), een Federale Wetenschappelijke Instelling gevestigd in Ukkel, heeft één van Rosetta’s instrumenten mee helpen bouwen en de wetenschappers op het BIRA wachten nu vol ongeduld op de eerste resultaten.

Volledig artikel: Rosetta's rendez-vous met een komeet - België is aan boord

 

22 jaar EURECA, de European Retrievable Carrier

31 juli 2014 - De EUropean REtrievable CArrier (EURECA) werd op 31 juli 1992 gelanceerd door het ruimteveer Atlantis. De lanceermassa van EURECA bedroeg 4490 kg met een capaciteit tot 1000 kg voor zijn nuttige lading. Op dat moment was EURECA het grootste ruimtevaartuig ooit gebouwd en gelanceerd door ESA.

Eureca

De satelliet droeg een aantal experimenten met zich mee voor microzwaartekrachtonderzoek, voor atmosfeer- en zonnewaarnemingen en voor materiaalkundig onderzoek. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie was betrokken bij twee experimenten...

Lees meer op Eureca @ 50.aeronomie.be

 

Venus Express nam een duik in de atmosfeer van Venus

17 juli 2014 - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA onderneemt gewaagde aerobraking activiteiten met de Venus Express (VEX) sonde om nieuwe inzichten te krijgen over meestal ontoegankelijke gebieden van de atmosfeer van de planeet en over hoe het ruimteschip en zijn componenten op een dergelijke vijandige omgeving reageren.

Venus Express Aerobraking

De campagne biedt ook de mogelijkheid om de kritische, technische operaties die nodig zijn voor aerobraking, te ontwikkelen en te oefenen. Deze ervaring zal waardevol zijn bij de voorbereiding van toekomstige planetaire missies. Na een maand in en uit de atmosfeer van Venus te 'surfen' tot op amper 130 km boven het oppervlak van de planeet, is Venus Express nu begonnen aan een 15-dagen-klim naar een aanzienlijke hoogte van 460 km.

Het planetaire aeronomie team van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is verantwoordelijk voor de analyse van de gegevens afkomstig van het SOIR instrument aan boord van Venus Express. Het team volgde gespannen en met grote belangstelling de ontwikkeling van de operaties en de toestand van de satelliet.

Lees meer over de aerobraking operaties van Venus Express.

 

 

Ruimteweervoorspellingen ter ondersteuning van de Venus Express missie

12 juni 2014 - Venus Express is een ESA missie die de atmosfeer van Venus bestudeert.

Na acht jaar in een baan rond Venus heeft Venus Express zijn reeks van routinematige waarnemingen vervolledigd en daalt ze nu stilaan af in de atmosfeer van de planeet.

Het SSCC (SSA Space Weather Coordination Centre) biedt ondersteuning voor deze aerobraking campagne tijdens de Venus Express missie.

SSCC

Volledig artikel: Ruimteweervoorspellingen Venus Express

 

Werkgroep Ruimtevaart Senaat

P101218924 maart 2014 - Zitting van de Werkgroep Ruimtevaart van de Senaat: "50 jaar onderzoek binnen de ruimte-aeronomie: welke uitdagingen voor de toekomst?"

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) werd opgericht op 25 november 1964 en viert in 2014 haar 50ste verjaardag. In al die tijd groeide het BIRA uit tot een internationaal gerenommeerde partner binnen het onderzoeksdomein van de aeronomie.

Het feestjaar ging maandag officieel van start met een zitting van de Werkgroep "Ruimtevaart" van de Senaat.

 

 

Welke invloed hebben planten op het klimaat?

17 maart 2014 - Vegetatie is verreweg de grootste bron van vluchtige organische stoffen (VOS) in de atmosfeer. Interacties van deze organische stoffen met stikstofoxyden, voornamelijk uitgestoten door het verkeer en de industrie, leiden tot de vorming van ozon en fijn stof en bepalen bijgevolg in belangrijke mate de kwaliteit van de lucht en het klimaat.

Invloed bomen op luchtkwaliteitInvloed bomen op luchtkwaliteitInvloed bomen op luchtkwaliteit

Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en van de Universiteit van Luik (Gembloux-Agro-Bio-Tech) meten reeds een aantal jaar de uitstoot van die organische stoffen uit  bomen en gewassen met behulp van zeer performante micrometeorologische en massaspectrometrische meettechnieken.

Lees volledig artikel "Welke invloed hebben planten op het klimaat?"

 

Twee nieuwe tentoonstellingen in het Euro Space Center

27 februari 2014 - Naar aanleiding van de lancering van het seizoen 2014, heeft het Euro Space Center in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie twee nieuwe tentoonstellingen opgezet.

  • Rosetta: Ontmoeting met een komeet!
    De Rosetta sonde is nu al 10 jaar op weg naar de dieptes van de ruimte, op zoek naar onze oorsprong. Begin januari werd de sonde wakker gemaakt.

    Rosetta ExpoHaar ontmoeting met de Churyumov-Gerasimenko komeet is voorzien voor November 2014. De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA ligt aan de basis van dit project. Wat zijn zijn doelstellingen? Wat zijn de risico’s en gevolgen?
  • Earth Challenge: Avontuur op menselijke schaal
    Deze tentoonstelling komt terug op het ULM parcours tussen Sydney en Brussel die nieuwspresentator en journalist Michel de Maegd samen met zes andere piloten heeft afgelegd.

    Leidraad: een inventaris opstellen van onze planeet! Éen duidelijke vaststelling: De dreiging van klimaatverandering woog nog nooit zwaarder op de mensheid. Dankzij het DOAS systeem heeft het team onderweg gasconcentraties kunnen opmeten in onze atmosfeer.

 

Vulkaanuitbarsting in Indonesië vanuit België opgevolgd met satellieten

21 februari 2014 - Een blik op de dienst SACS (Support to Aviation Control Service) aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). De hevige uitbarsting van de vulkaan Kelut op het eiland Java van 13 februari 2014 bracht, naast de evacuatie van meer dan 100.000 mensen, ook een gigantische aswolk met zich mee.

Kelut

Die verspreidde zich tot op de hoogte waarop commerciële vliegtuigen zich begeven en vormde een bedreiging voor het luchtverkeer in een groot deel van het Indonesische luchtruim. Verschillende luchthavens op Java werden gesloten, met ernstige gevolgen voor onder andere de luchtverbindingen tussen Australië en Singapore.

Volledig artikel: Vulkaanuitbarstingen in Indonesië

 

Word wakker,  Rosetta! De kometenjager en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

Op 20 januari 2014 zal, als alles goed verloopt, de kometenjager Rosetta uit zijn winterslaap ontwaken. Daarmee begint de laatste etappe van diens 10 jaar durende reis naar de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Rosetta Spacecraft

Rosetta, een ruimtemissie van het Europese Ruimte-Agentschap (ESA), zal voor het eerst een komeet van nabij bestuderen gedurende diens reis rond de Zon. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) heeft het ROSINA (Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis) instrument op de satelliet mee gebouwd.

Volledig artikel Word wakker, Rosetta!

 

Nieuwsarchief

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite