Site en françaisView this website in English Zoeken
Nieuws - Pers Volg ons op Volge ons op Facebook en Twitter Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter

België neemt actief deel aan nieuw Europees koolstofmeetnetwerk, dat onschatbare klimaatkennis zal opleveren.

ICOS map2 december 2015 - De Europese Commissie heeft vrijdag 20 november officieel het Integrated Carbon Observation System European Research Infrastructure Consortium (ICOS ERIC) opgericht.

Het gaat over een nieuwe onderzoeksinfrastructuur die gestandaardiseerde metingen van broeikasgassen en van de belangrijkste componenten van de koolstofcyclus aanlevert, alsook metingen integreert die afkomstig zijn van atmosfeer-, ecosysteem- en oceaan-meetnetwerken.

Acht lidstaten liggen aan de basis van ICOS ERIC: België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noordwegen, Zweden en Finland.

Volledig artikel: België neemt actief deel aan nieuw Europees koolstofmeetnetwerk

 

 

Ontdekking van zuurstofgas in een komeetatmosfeer door Rosetta

Comet 67P28 oktober 2015 - Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceert op donderdag 29 oktober een verbazingwekkende ontdekking: het ruimtetuig Rosetta van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA heeft – voor het eerst – de aanwezigheid ontdekt van zuurstofgas (O2) in de atmosfeer van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Meer nog, zuurstofgas blijkt één van de belangrijkste bestanddelen te zijn en tot 10% van de komeetatmosfeer uit te maken.

Volledig artikel: Ontdekking van zuurstofgas in een komeetatmosfeer door Rosetta

 

Argon ontdekt in de atmosfeer van een komeet dankzij een Belgisch instrument

ArgonSpectra29 september 2015- Een artikel dat zonet in het wetenschappelijk tijdschrift « Science » verscheen, onthult dat sporen van argon ontdekt werden door de Rosetta-sonde in de atmosfeer van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Deze ontdekking hebben we te danken aan de massaspectrometer DFMS van het instrument ROSINA. Dit instrument aan boord van Rosetta werd op punt gesteld in samenwerking met de wetenschappers en ingenieurs van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). De hoge massaresolutie van dit instrument laat toe twee varianten van argon te detecteren (de isotopen 36Ar en 38Ar).

Volledig artikel: Argon ontdekt in atmosfeer van komeet dankzij Belgisch instrument

 

ISS astronaut opgetogen over het besturen van de METERON robot op Aarde

Andrea and Eurobot1 september 2015 - In de vroege ochtend van 2 september vertrekt de Deense ESA-astronaut Andreas Mogensen met een Soyuz ruimtetuig richting het Internationaal Ruimtestation (ISS) voor een korte missie van 8 dagen.

Eens aan boord zal hij binnen de ESA Columbus module, een reeks Europese experimenten uitvoeren om nieuwe technologieën en operationele technieken uit te testen met het oog op toekomstige ruimtemissies. België biedt operationele ondersteuning voor twee van deze experimenten

Volledige artikel: ISS astronaut opgetogen over het besturen van de METERON robot op Aarde

 

 

De Perseiden - kijken en luisteren naar vallende sterren

11 augustus 2015 - Zoals elk jaar, zal Aarde de stofwolk achter de komeet Swift-Tuttle doorkruisen mid augustus en ons trakteren op een nachthemel met heldere vallende sterren. ObservatoryDe maan is ons goedgezind en belooft ons een donkere nacht om ons zicht alvast niet te verstoren. De meteoren kunnen eveneens gehoord worden via radiogolven die we uitzenden en die weerkaatsen op de meteoor.

Op het domein van de Pool Ruimte in Ukkel, temidden van de prestigieuze koepels van de Koninklijke Sterrenwacht van België, zullen amateur-telescopen opgesteld worden in de nacht van 12-13 augustus om ons te laten genieten van een mooie sterrenhemel.

De radio-ontvanger van het Belgian RAdio Meteor Stations netwerk (BRAMS) die eveneens op het domein staat, zal radiosignalen die de aanwezigheid van meteoren verraden (ook van diegene die we niet zien), opvangen.

De inschrijvingen voor de Nacht van de vallende sterren zijn compleet. Maar, het spektakel hoef je zeker niet te missen: zoek buiten een plaats waar je geen last hebt van lichtvervuiling, ga op je rug liggen en geniet. Het laatste stuk van de nacht is de beste periode.

 

Gloednieuw Europees project vervolledigt kennis over de planeet Mars

9 juli 2015 – Om de toekomstige ExoMars-missie voor te bereiden zal een consortium van  7 Europese onderzoeksinstituten, gecoördineerd door het Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA-CSIC) nieuwe technieken ontwikkelen om de gegevens van bestaande Marsmissies te analyseren.

UpwardsHet project kreeg de naam UPWARDS en heeft met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) -internationaal erkend voor zijn expertise in de observatie en modellering van planeetatmosferen- een heel waardevolle partner aan boord.

De Europese Commissie beoordeelde de voorgestelde wetenschap van het consortium als « schitterend » en kende een financiering van 2 miljoen euro toe aan dit project in het kader van het Horizon 2020 programma.

Volledig artikel: Gloednieuw Europees project vervolledigt kennis over de planeet Mars

 

 

ESA selecteert THOR-missievoorstel voor een studiefase - het BIRA is betrokken

THOR10 juni 2015- In augustus 2014 lanceerde het Europees Ruimtevaart Agentschap (ESA) een oproep voor de vierde middelgrote missie (M4) in het Cosmic Vision Programma voor lancering in 2025. ESA ontving 27 missievoorstellen als reactie op hun oproep, waaronder ook THOR (Turbulence Heating ObserveR) waar de divisie Ruimtefysica van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie een belangrijke bijdrage in heeft.

Na een grondige evaluatie van de wetenschappelijke en programmatische aspecten van alle kandidaatmissies werd THOR aanbevolen om samen met twee andere missievoorstellen verder te gaan naar een Fase 0 studie, de eerste officiële fase van een missie. Midden 2017 zal ESA beslissen wie van de drie uiteindelijk gerealiseerd zal worden.

Volledig artikel over de THOR-missie en de bijdrage van het BIRA

 

Ontwerp voor nanosatelliet PICASSO positief beoordeeld

12 mei 2015 - Om de ozonverdeling in de stratosfeer, de temperatuur in de mesosfeer en de elektronendichtheid in de ionosfeer te meten, ontwikkelt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) de PICASSO-satelliet, in samenwerking met VTT (Finland), Clyde Space Ltd (VK) en het Centre Spatial de Liège (België), voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Met een omvang van slechts 32x10x10 cm zal deze CubeSat volgende instrumenten aan boord hebben:

  • een hyperspectrale camera voor atmosferische 'limb-metingen' met de zon als lichtbron (VISION)
  • de Sweeping Langmuir Probe (SLP) om de elektronendichtheid in de ruimte rond de satelliet te meten
 

Op 23-24 april 2015 werd de PICASSO-missie beoordeeld door ESA tijdens een Preliminary Design Review (PDR) bijeenkomst in het European Space Research and Technology Centre (ESTEC). Beide instrumenten (VISION en SLP) en het platform werden positief beoordeeld tijdens een zeer intense vraag-antwoord-sessie met ESA-experten uit verschillende vakgebieden.

Volledig artikel over Nanosatelliet PICASSO positief beoordeeld

 

 

Licht als essentieel onderdeel van satellietwaarnemingen

Regenboog30 april 2015 - De Verenigde Naties hebben 2015 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Licht en van Technieken gebaseerd op Licht.

Licht speelt een grote rol in allerlei facetten van ons leven: oorsprong van het leven, communicatie, GPS, optische instrumenten, cultureel erfgoed, kunst, cultuur, natuur,...

Ook voor de onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) is licht essentieel. Ontdek hoe we de eigenschappen van licht gebruiken bij de studie van de atmosfeer!

 

 

Belgische toptechnologie klaar voor vertrek naar planeet Mars

NOMAD Mars instrumet shock test30 maart 2015 - In januari 2016 vertrekt de sonde ExoMars Trace Gas Orbiter naar de rode planeet met aan boord een nieuw meetinstrument, dat het werk is van een internationaal consortium onder leiding van België. Het instrument zal de atmosfeer van Mars onderzoeken, op zoek naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van leven.

Op dinsdag 24 maart 2015 is het instrument voor het laatst te bezichtigen in België, daarna verlaat het ons land en wordt het geleverd aan de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA voor definitieve montage op de satelliet.

Persbericht: Belgische toptechnologie klaar voor vertrek naar planeet Mars

 

Komeetsonde detecteert «meest gegeerde molecule»

Science Magazine20 maart 2015 - De Europese kometenjager Rosetta heeft voor de eerste keer ooit stikstofgas gemeten bij een komeet, wat aanwijzingen oplevert over het ontstaan van ons zonnestelsel.

De meting werd gedaan dankzij de hoge massa resolutie van de ROSINA/DFMS massaspectrometer, waarvoor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie het detectorgeheel bouwde in samenwerking met imec en OIP.

Deze studie werd geleid door onderzoekers van de Universiteit van Bern en is net gepubliceerd in «Science» magazine.

Volledig artikel over first nitrogen detection on a comet

 

 

 

Gedeeltelijke zonsverduistering: kom mee - kijken in het Planetarium van Brussel

Solar Eclipse11 maart 2015 - Op vrijdag 20 maart vindt er een totale eclips plaats, maar deze is in België slechts gedeeltelijk zichtbaar. Op het maximum van de verduistering zal er, in Brussel, ongeveer 83% van de Zon afgedekt worden door de Maan.

Op zich toch een unieke gebeurtenis en daarom nodigen wij alle geïnteresseerden uit om naar het Planetarium van Brussel te komen om deze gedeeltelijke verduistering mee te volgen.

Gedeeltelijke zonsverduistering in het Planetarium van Brussel (.pdf)

 

 

 

Voorstelling van de eerste wetenschappelijke resultaten van de Belgische deelname aan de Rosetta-missie

Vrijdag 27/02/2015 om 14u in het Planetarium van Brussel (EVENT)

Comet ActivityOp 12 november 2014 landde Philae, de kleine lander van de Rosetta-missie, op de komeet Churyumov-Gerasimenko. Dit is een wereldprimeur voor ESA en is door iedereen met verwondering gevolgd.

Het Planetarium van Brussel nodigt u uit om op vrijdag 27 februari om 14 u te komen ontdekken wat de eerste wetenschappelijke resultaten zijn van de Belgische meetinstrumenten die zich aan boord bevinden van Philae en Rosetta.

U kan zelf ook uw vragen stellen, zowel aan de wetenschappers als aan de Belgische industriëlen die deel uitmaken van deze unieke Europese missie, en aan de Belgische ESA Delegatie. We eindigen deze namiddag met de planetariumfilm “Ice Worlds”.

Detail over dit evenement (pdf)

 

 

Lezing: Rosetta en komeetwetenschappen (in het Frans)

Dinsdag 24/02/2015 om 17u: Cours-conférence: Rosetta et la science des comètes par Johan De Keyser & Emmanuel Jehin

Selfie Philae Rosetta ESALes objets gelés dans le système solaire attirent beaucoup d'attention : comme des fossiles, ils conservent des renseignements sur l'origine du système solaire.

Ils contiennent du matériel réfractaire (des roches) et de la matière volatile gelée (des glaces). Les comètes se trouvent dans les régions les plus lointaines de notre système solaire...

Lieu:
Palais des Académies Immeuble Écuries royales
Rue Ducale 1, 1000 Bruxelles

Détails sur www.academieroyale.be

 

 

Een komeet vangen in Science Magazine

23 January 2015 - In Augustus 2014 kwam de Rosetta sonde van het Europese Ruimtevaart Agentschap aan bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Eens in een baan rond de komeet, naderde de sonde tot op slechts 10 kilometer om nooit eerder geziene gegevens over de komeet te verzamelen (en om het Philae landertje neer te zetten).

Vandaag publiceert Science Magazine een reeks artikels met de eerste resultaten van de missie.

Science Journal RosettaBIRA-IASB wetenschappers zijn betrokken bij de analyse van de gegevens afkomstig van het ROSINA instrument dat de samenstelling meet van de coma van komeet 67P. 

Deze metingen tonen grote fluctuaties in de samenstellingin de heterogene komeetatmosfeer, met dagelijkse en seizoensgebonden variaties in de belangrijkste geproduceerde gassen:

  • water
  • koolstofmonoxide
  • koolstofdioxide

Een andere belangrijke bevinding is dat de deuterium-over-waterstofverhouding (D/H) in het water van kometen van de Jupiter-familie sterk varieert (na meting bij 67P, die tot de Jupiter-familie behoort) en dit sluit uit dat deze groep kometen uitsluitend zou bestaan uit water dat lijkt op dat in de Aardse oceanen.

Science Magazine, 23 January 2015 vol 347, issue 6220, pages 349-452

 

Expo over Rosetta en Philae op ontdekkingsreis naar een komeet - Waasland Bib Temse

Expo over Rosetta en Philae op ontdekkingsreis naar een komeet

 

50ste verjaardag van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA)

5O jaar BIRA | 50ste verjaardag 1964-2014

 

Nieuwsarchief

 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite