Skip to main content

Dirk Frimout, van atmosfeerwetenschapper tot eerste Belgische astronaut

Student Ingenieur met passie voor de ruimte

Dirk Frimout is geboren op 21 maart 1941 in Poperinge. Na het verkrijgen van zijn diploma secundair onderwijs aan het Koninklijk Atheneum van Gent, begon hij zijn studies aan de Universiteit van Gent. In 1963 behaalt hij zijn diploma Ingenieur Elektronica.

Al van jongs af aan heeft Dirk Frimout een passie voor de ruimte en wijdt hij zijn hele professionele leven aan ruimtewetenschappen.

Loopbaan bij het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA)

Dirk Frimout begon zijn wetenschappelijke loopbaan aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) (1965-1978). Daar behaalt hij zijn doctoraat in de toegepaste natuurkunde en start hij een post-doc-verblijf aan de Universiteit van Colorado, in het laboratorium voor atmosfeer- en ruimtefysica. De toekomstige astronaut haalt vervolgens ook de graad van Burgerlijk Ingenieur in Elektromechanica en wordt in 1978 doctor in de toegepaste wetenschappen.

Aan het BIRA was hij verantwoordelijk voor het departement Instrumentatie

  • Hij leidde de verschillende experimenten aan boord van stratosferische ballonnen en raket-sondes.
  • Hij werkt er aan het concept van de rasterspectrometer die mee zal vliegen in de Spacelab-module tijdens de Atlas1-zending.

In 1977 stelt Dirk Frimout zich voor de eerste keer kandidaat als astronaut.

Loopbaan bij ESA en NASA

Van 1978 tot 1984 werkt Dirk Frimout bij de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). In 1985 stelde hij zich opnieuw kandidaat en werd hij geselecteerd door NASA. Zijn vlucht moest in 1986 plaatsvinden, maar de ontploffing van het ruimteveer Challenger gooide roet in het eten. De plannen wijzigden en zijn vlucht vond pas plaats in 1992.

Dirk Frimout vloog in 1992 als payload specialist aan boord van het ruimteveer STS-45 en werd de eerste Belgische astronaut. Tijdens de ruimtemissie "Atlas-1", van 8 dagen, werden 12 experimenten uitgevoerd, waarvan 4 Belgische, met als voornaamste doel het bestuderen van de atmosfeer van de Aarde en de relatie tussen de Zon en de Aarde.

Ruimtevaart dichter bij jongeren brengen

Dankzij zijn reis staat Dirk Firmout in de geschiedenisboeken als eerste Belg in de ruimte! Kort na zijn terugkeer, in 1993, krijgt hij de graad van Grootofficier in de Leopoldsorde van Koning Boudewijn, die hem ook tot de erfelijke adel heeft verheven, met de titel Burggraaf.

Sinds zijn terugkeer op Aarde, heeft Dirk Frimout zich zonder ophouden ingezet voor ruimtevaart en voor het motiveren van jongeren voor wetenschap en techniek.

Tijdens de ATLAS-1-zending in 1992 vloog Dirk Frimout mee als payload specialist.
Dirk Frimout leidde in de jaren 1960-1970 experimenten aan boord van stratosferische ballonnen en raket-sondes. Hij werkte ook aan het concept van de rasterspectrometer die vloog in de Spacelab-module.
De bemanning van de Atlas-1-missie aan boord van het ruimteveer STS-45: Charles F. Bolden, Brian Duffy, Kathryn D. Sullivan, David C. Leestma, Michael Foale, Byron K. Lichtenberg en Dirk Frimout.