Skip to main content

Onderzoek en publieke dienstverlening op het vlak van de fysica en chemie van de atmosfeer van de Aarde en van andere planeten, en de kosmische ruimte.

De herfst van dit jaar wordt ingeluid met een nieuwe editie van de Opendeurdagen van de Pool Ruimte! Op zaterdag en zondag 24 en 25 september krijgt u de unieke kans om het terrein van de Pool Ruimte in Ukkel te betreden (gratis toegang). Een weekend vol plezier en spelletjes voor de allerkleinsten, wetenschappelijke ontdekkingen voor het hele gezin en directe interactie met de wetenschappers zelf. Of je nu komt om de telescopen te bekijken of om meer te leren over het weer, het klimaat, het noorderlicht of de planeten van het zonnestelsel, wij hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet. Tot dan!

Op zaterdag 25 juni 2022, van 14u tot 17u, zullen 12 vrouwelijke wetenschappers in België vertellen over hun onderzoek tijdens het evenement Soapbox Science Brussels, op het Beursplein in Brussel.

Op 22 juni 2022 organiseert ons instituut een netwerkevenement voor ruimtewetenschappers en industriële partners. Dit "Technology for Aeronomy"-evenement is bedoeld om alle deelnemers de mogelijkheid te bieden mogelijkheden te verkennen voor samenwerking bij toekomstige missies in de ruimte en op aarde.

De hele zomer door en tot 31 oktober van dit jaar kunt u informatie vinden over RoadMap (ROle and impAct of Dust and clouds in the Martian AtmosPhere) en ander lopend Mars-onderzoek op de tentoonstelling "ExoMars: Europa's nieuwe tijdperk van Marsverkenning" in Astropolis in Oostende.

Op 24 maart 1992 werd Dirk Frimout de eerste Belg in de ruimte met de Atlas-1 Space Shuttle-missie. Hoewel wetenschap een inspanning is die zich uitstrekt over millennia aan geschiedenis en alle continenten van de wereld - geen enkel wetenschappelijk idee is in afzondering ontstaan - willen we het ter gelegenheid van deze 30e verjaardag toch specifiek hebben over de rol die het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) heeft gespeeld bij deze grote stap in de Belgische geschiedenis. Ten eerste omdat Dirk Frimout de eerste 13 jaar van zijn carrière aan dit Instituut heeft doorgebracht; en ten tweede omdat drie van de instrumenten die hij tijdens dit avontuur in de baan van de aarde onder zijn hoede had grotendeels aan het BIRA werden ontwikkeld.

In het kader van het project "A Touch of Space Weather" organiseert het BIRA een jingle-wedstrijd. Deze richt zich specifiek tot blinde en slechtziende leerlingen uit het secundair onderwijs, maar elke leerling met een sterke verbondenheid met deze groep, en die dit kan motiveren, is evenzeer welkom om deel te nemen. We hopen hiermee de leerlingen te inspireren om hun auditieve, artistieke en muzikale talenten op de proef te stellen en toe te passen voor wetenschappelijke doeleinden. We hopen dat dit thema hen zal stimuleren om de fascinerende wereld van het ruimteweer te ontdekken.