Skip to main content

Ann Carine Vandaele is de nieuwe Algemeen Directeur van het BIRA

2024-05-06

Dr. Ir. Ann Carine Vandaele, hoofd van de afdeling Zonnestraling in atmosferen aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, wordt benoemd tot nieuwe Directeur-generaal van het Instituut, met ingang van 1 mei 2024. Ann Carine neemt de functie over van Ronald Van der Linden, die de functie a.i. gedurende drie maanden waarnam in afwachting van de benoeming van de nieuwe Directeur.

Ann Carine Vandaele vervoegde het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie 34 jaar geleden na een doctoraat in ingenieurswetenschappen aan de Université Libre de Bruxelles in België. Haar belangrijkste wetenschappelijke expertise ligt in de ontwikkeling van teledetectie-instrumenten, spectroscopie gebruikt door dergelijke instrumenten en modellering van stralingsoverdracht door atmosferen.

Ze was en is betrokken bij verschillende ruimtemissies (Mars en Venus Express, ExoMars TGO, JUICE, ARIEL, EnVision). Ze is ook lid van verschillende comités binnen het Europees Ruimteagentschap (ESA) en de International Union of Geodesy and Geophysics (IUGG) (de International Commission of Planetary Atmospheres and Evolution; het Belgisch Nationaal Comité voor Geodesie en Geofysica; het Belgisch Nationaal Comité voor Ruimteonderzoek) en andere internationale verenigingen. Zo is ze verkozen tot voorzitter van de Europlanet Society in 2022 en is ze voorzitter van de Société Royale Belge d'Astronomie, de Météorologie et de Physique du Globe.

Ann Carine Vandaele
De nieuwe Algemeen Directeur van het BIRA, met ingang van 1 mei 2024: Dr. Ir. Ann Carine Vandaele. Copyright: BIRA

Thomas Dermine, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, zei:

Deze benoeming is het hoogtepunt van haar carrière binnen onze eigen wetenschappelijke instellingen. We zijn blij dat een vrouw aan het hoofd komt te staan van het departement dat verantwoordelijk is voor ruimte-aeronomie, een domein dat zowel op korte als op lange termijn voor uitdagingen staat.

De grootste uitdaging voor het BIRA is de noodzaak om haar status als internationaal centrum van uitmuntendheid in onderzoek naar ruimte-aeronomie in de breedste zin van het woord verder te versterken. Of dit nu is door de interne ontwikkeling van nieuwe meetinstrumenten voor lancering in de nabije atmosfeer, of naar verder weg gelegen bestemmingen, zoals ExoMars waarvoor nog steeds een alternatief wordt gezocht na de oorlog in Oekraïne.

Het werk van het BIRA moet ook zichtbaarder worden voor het publiek. Een belangrijke uitdaging is daarom om de zichtbaarheid van de activiteiten van het instituut te vergroten door meer en beter gerichte initiatieven op het gebied van outreach en citizen science.

Ann Carine Vandaele is erg verheugd en vereerd met haar nieuwe functie:

Ik ben me goed bewust van de nieuwe verantwoordelijkheden en de uitdagingen die voor me liggen. Ik zal mijn uiterste best doen om de erkenning van het BIRA als een plaats waar wetenschappelijke uitmuntendheid en respect voor alle individuen en hun werk samen kunnen bloeien, te bestendigen en zelfs te versterken.

We wensen Ann Carine veel succes in haar nieuwe functie!

News image 1
News image legend 1
Dr. Ir. Ann Carine Vandaele, hoofd van de afdeling Zonnestraling in atmosferen aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, is de nieuwe directeur-generaal van het Instituut.
News image 2
News image legend 2
Ann Carine Vandaele is betrokken bij verschillende ruimtemissies naar Mars, Venus, Jupiter en zelfs exoplaneten.