Skip to main content

Ruimteweer, effecten van de ruimte-omgeving op menselijke activiteiten

Op de planeet Aarde komen hevige weerfenomenen zoals sneeuwstormen en onweersbuien voor. In de ruimte komen andere soorten stormen voor.

Ze staan bekend als “zonnestormen” en net als hun tegenhangers op Aarde kunnen ze ook problemen veroorzaken voor ons mensen, vooral omdat wij zo afhankelijk zijn van satelliettechnologie. De effecten die deze “zonnestormen” kunnen veroorzaken zijn gewoonlijk alleen van belang voor de stelsels in de ruimte, maar in extreme gevallen kunnen de effecten ervan zelfs op Aarde geregistreerd worden.

Ruimteweer definitie

De term 'ruimteweer' verwijst naar de omgevingsomstandigheden in de magnetosfeer, ionosfeer en thermosfeer van de Aarde als gevolg van de Zon en de zonnewind die de werking en betrouwbaarheid van systemen en diensten op de grond en in de ruimte kunnen beïnvloeden, of die de eigendom of menselijke gezondheid in gevaar kunnen brengen.

Ruimteweer gaat over fenomenen met betrekking tot omgevingsplasma, magnetische velden, straling, deeltjesstromen in de ruimte en hoe deze fenomenen door de mens gebouwde systemen kunnen beïnvloeden. Deze invloeden kunnen ook een andere oorsprong dan de Zon hebben. Galactische kosmische straling wordt bijvoorbeeld ook als ruimteweer beschouwd, omdat ze de ruimte-omgeving van de Aarde veranderen.

Ruimteweer-effecten op Aarde

In onze hedendaagse economie kunnen vele sectoren mogelijk getroffen worden door ruimteweer:

  • ruimte-telecommunicatie
  • broadcasting
  • weersvoorspellingen
  • navigatie
  • elektriciteitsnetwerken
  • aardse communicatie, vooral op noordelijke breedtegraden

De effecten van ruimteweer worden waargenomen in de degradatie van de communicatie, prestatie, betrouwbaarheid en levensduur van ruimtetuigen.

Bovendien kan verhoogde straling door ruimteweer leiden tot verhoogde gezondheidsrisico's voor astronauten die deelnemen aan bemande ruimtemissies. De luchtvaartsector kan tijdens grote ruimteweersverschijnselen ook schade ondervinden aan vliegtuigelektronica en moet opletten voor licht verhoogde stralingsdosissen op vliegtuighoogte.

Ruimteweereffecten op de grond kunnen elektriciteitsnetwerken beschadigen en verstoren, maar ook corrosie van pijpleidingen verhogen en de kwaliteit van radiocommunicatie negatief beïnvloeden.

Ruimteweer kan de werking en de betrouwbaarheid van systemen op de grond en in de ruimte beïnvloeden.