Skip to main content

Ons Marsstof-onderzoek tentoongesteld in Astropolis, Oostende

2022-05-19

De minst vijandige planeet van ons zonnestelsel laat zijn mysteries niet graag los. Misschien geniet Mars stiekem van de menselijke aandacht. Misschien is het er eenzaam, zonder duidelijke tekenen van leven en met slechts de herinnering aan rivieren, meren en vulkaanuitbarstingen. Net als de ruïnes van een eens bloeiende beschaving lijkt Mars tot ons te willen spreken over zijn verleden, zijn heden en zijn toekomst, en ons misschien te willen waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van bepaalde processen.

Het RoadMap-project (ROle and impAct of Dust and clouds in the Martian AtmosPhere) bundelt de expertise en de middelen van onderzoekers uit België, Spanje, Denemarken en Duitsland, die alle vragen willen onderzoeken die nog onbeantwoord zijn over Mars, meer bepaald over de rol en het gedrag van stof en zijn invloed op het klimaat van de planeet. Wat is bijvoorbeeld de oorzaak van de wereldwijde stofstormen? Hoe helpt stof om water uit de atmosfeer te laten ontsnappen? Hoe moeten we de gegevens interpreteren die de orbiters, zoals de ExoMars TGO van ESA, ons doorsturen?

De hele zomer van dit jaar kunt u informatie over RoadMap en ander lopend Marsonderzoek vinden op de tentoonstelling "ExoMars: Europe's new era of Mars exploration" in Astropolis (tentoonstelling is alleen in het Nederlands). Naast de tentoonstelling zelf, kunt u ons grote model van de ExoMars-ruimtesonde en het model van het NOMAD-instrument (door OIP Sensor Systems) gaan bekijken, naar gastsprekers luisteren of zelfs workshops volgen.

Wanneer?

Tot 31 oktober 2022

Waar?

Astropolis, Duinkerkseweg 16, 8400 Oostende

Info & Tickets

www.astropolis.be
 

astropolis
Credit: Astropolis

poster

 

 

News image 1
News image legend 1
Deze donkere strepen, ook wel "slope streaks" genoemd, in een gebied op Mars dat Acheron Fossae heet, zijn het gevolg van stoflawines. De High-Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera aan boord van NASA's Mars Reconnaissance Orbiter legde ze vast op 3 december 2006.
Credit: NASA/JPL-Caltech/UArizona
News image 2
News image legend 2
Wat Opprtunity zag wanneer de globale stofstorm de hele rode planeet in juni 2018 overspoelde en de zon verduisterde.
Credit: NASA/JPL-Caltech/AMU