Skip to main content

Ontwikkeling ruimtemissies

Ondanks de vele decennia aan onderzoek uitgevoerd bij het BIRA heeft de aardatmosfeer al haar geheimen nog lang niet onthuld. Om de samenstelling van de atmosfeer verder te onderzoeken worden nieuwe ruimtemissies ontwikkeld, zoals ESA's:

  • PICASSO CubeSat
  • ALTIUS-missies

Beiden op initiatief van het BIRA.

De onverzadigbare nieuwsgierigheid van wetenschappers neemt ons alsmaar dieper mee in het zonnestelsel. Na de voltooiing van onze meest recente vlaggenschip-missies (ROSINA aan boord van Rosetta, SOIR aan boord van Venus Express, NOMAD aan boord van ExoMars) zijn onze ingenieurs aan de slag gegaan met de volgende generatie aan instrumenten, die naar Venus, en zelfs naar Jupiter, gelanceerd zullen worden.

We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
Het BIRA stuurt een instrument naar Venus. Het VenSpec-H instrument zal meevliegen met de EnVision-missie, die zopas geselecteerd werd door ESA en waarvan de lancering gepland is in 2031-2032.
Een team van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie werkt aan de karakterisering van een ruimte-instrument, MAJIS genaamd, voor de JUICE-missie van ESA naar de planeet Jupiter en zijn ijsmanen.
De lancering van Vega Vlucht VV16, die de Belgische CubeSats PICASSO en SIMBA in een baan om de aarde zal brengen, is uitgesteld tot augustus.
Twee Belgische CubeSats, PICASSO (van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie) en SIMBA (van het Koninklijk Meteorologisch Instituut) samen met een 50-tal kleine satellieten gelanceerd tijdens de allereerste Europese Vega SSMS-vlucht.
Picosatelliet PICASSO, de Belgische CubeSat, is met succes geïntegreerd in zijn lanceerdispenser. PICASSO is gericht op aardobservatie en ruimtewetenschap.
De “Comet Interceptor” ruimtemissie is een nieuwe missie naar een komeet, een vervolg op de spectaculaire Rosetta.
Vandaag publiceert het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature twee artikels met de eerste resultaten van het Belgisch instrument NOMAD aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter, TGO.