Stratosferisch ozon
Het BIRA bestudeert de stratosfeer van de Aarde door te kijken naar de lange termijn-veranderingen in stratosferisch ozon en de evolutie van broeikasgassen.
Deze belangrijke componenten zullen gemeten worden door de ALTIUS-satellietmissie, een innoverend ontwerp gecreƫerd door BIRA-wetenschappers.
Het BIRA richt zich ook op belangrijke gerelateerde parameters, zoals:
- vulkanische aerosolen
- polaire stratosferische wolken
- gehalogeneerde verbindingen (organische verbindingen die halogeenatomen bevatten)
De ontwikkeling van het BASCOE-model en -data-assimilatiesysteem hebben ervoor gezorgd dat het BIRA sterk staat op het vlak van de modellering van de chemische samenstelling van de stratosfeer, evenals zijn kwantitatieve vergelijking met grond- en satellietobservaties.

We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
De impact van de toenemende biologisch actieve UV- en ruimtestraling en de gevolgen voor de menselijke gezondheid, planten en ecosystemen, zoals kanker en cellulaire disfuncties.
2 september was het twee jaar geleden dat PICASSO werd gelanceerd, de eerste CubeSat-missie van het BIRA.
De Pool Ruimte in Ukkel opent zijn deuren op 24 en 25 september 2022.
Interview met BIRA-wetenschapper Alexis Merlaud, op expeditie in ANtarctica om aƫrosolen in de atmosfer te meten aan het Princess Elisabeth-poolstation.
Het gat in de ozonloog boven het zuidpoolgebied is dit jaar, omwille van de uitzonderlijke koude temperaturen in de stratosfeer, erg diep.
De lancering van Vega Vlucht VV16, die de Belgische CubeSats PICASSO en SIMBA in een baan om de aarde zal brengen, is uitgesteld tot augustus.
Twee Belgische CubeSats, PICASSO (van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie) en SIMBA (van het Koninklijk Meteorologisch Instituut) samen met een 50-tal kleine satellieten gelanceerd tijdens de allereerste Europese Vega SSMS-vlucht.
Het grootste gat in de ozonlaag ooit over de Noordpool. Ongebruikelijke meteorologische omstandigheden zijn verantwoordelijk.