Skip to main content

Ruimtefysica

De ruimtefysica bestudeert de Zon, de deeltjes en straling die ze produceert, en hoe deze de planeten beïnvloeden. Dit omvat de zonnewind en de interactie ervan met de Aarde en de ruimte in de omgeving van de Aarde, het zogenaamde ruimteweer.

Het BIRA bezit een uitgebreide expertise in:

  • modellering van het dynamisch gedrag van de aardmagnetosfeer
  • de koppeling tussen de magnetosfeer en ionosfeer, zoals het zich manifesteert in de vorm van het poollicht

Deze studies zijn diep geworteld in observaties van ESA's ruimtemissies, zoals Ulysses of Cluster.

Het BIRA ontwikkelt ook ruimteweerdiensten om de fenomenen en hun effecten op technologische systemen te begrijpen, evalueren en te voorspellen.

Ruimtefysica
We zijn blij u een nieuwe introductiefilm te kunnen presenteren, waarin het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in al haar facetten wordt voorgesteld. Ontdek de vele onderzoeksdomeinen en maatschappelijke uitdagingen waarin het Instituut actief is.
Na 24 jaar in een baan om de aarde, einde van de Cluster-missie. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is erg trots.
Dr. Ir. Ann Carine Vandaele is de nieuwe directeur-generaal van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie.
ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, heeft de shortlist voor haar volgende middelgrote wetenschappelijke missie teruggebracht tot drie finalisten: M-Matisse, Plasma Observatory en Theseus.
Voor de eerste keer in de geschiedenis opent het station voor radio-astronomie in Humain zijn deuren voor het publiek op zaterdag 9 en zondag 10 september. Wetenschappers van het BIRA zullen ter plaatse zijn om je te vertellen over hun waarnemingen en onderzoek.
De impact van de toenemende biologisch actieve UV- en ruimtestraling en de gevolgen voor de menselijke gezondheid, planten en ecosystemen, zoals kanker en cellulaire disfuncties.
2 september was het twee jaar geleden dat PICASSO werd gelanceerd, de eerste CubeSat-missie van het BIRA.
De Pool Ruimte in Ukkel opent zijn deuren op 24 en 25 september 2022.
In het kader van het project "A Touch of Space weather" organiseert het BIRA een jingle-wedstrijd die zich richt tot blinde en slechtziende leerlingen van middelbare scholen.
Wiley publiceerde zopas een nieuw boek over de magnetosferen in ons zonnestelsel. Het is mede geredigeerd door onze BIRA-collega dr. Romain Maggiolo. Dankzij zijn 13 jaar ervaring in het onderzoeksteam "Magnetosfeer" binnen de afdeling "Ruimtefysica", werd hij benaderd om hoofdredacteur van dit boek te worden.
Het BIRA werkt aan een nieuw ruimte-instrument, 3DEES, in consortium met de Université Catholique de Louvain en QinetiQ Space, om de ruimtestralingsomgeving van de aarde te bestuderen aan boord van de PROBA-3-satelliet van ESA.
De vier Europese Cluster-ruimtesondes vieren dit jaar hun 20e verjaardag. We bekijken de wetenschappelijke ontdekkingen die het BIRA heeft gedaan met de gegevens die door de Clustermissie zijn verzameld.
Twee Belgische CubeSats, PICASSO (van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie) en SIMBA (van het Koninklijk Meteorologisch Instituut) samen met een 50-tal kleine satellieten gelanceerd tijdens de allereerste Europese Vega SSMS-vlucht.
Belgische wetenschappers kunnen meteoren en meteorieten detecteren die in of rond België vallen. Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel heeft zes meteorieten die in België zijn gevallen.
Een team BIRA-wetenschappers en een ingenieur reisden naar Noorwegen om twee instrumenten te testen die de polarisatie van het poollicht kunnen detecteren.
Emmanuel Dekemper's persoonlijke verslag van de missie van het BIRA-IASB-team in Noorwegen om lichtpolarisatie te bestuderen, en zo ook het magnetisch veld.
Deze ontdekking verklaart waarom kometen zo weinig stikstof lijken te bevatten: het stikstof zit gevangen in deze stoffen die moeilijk van op Aarde gedetecteerd kunnen worden.
De “Comet Interceptor” ruimtemissie is een nieuwe missie naar een komeet, een vervolg op de spectaculaire Rosetta.